Pink-circle-left-GAP-rightBeyaz daireYeşil daire
Bir dizüstü bilgisayarda çalışan genç kadın

Yumurtalık kistlerinin nasıl oluştuğunu ve bu konuda neler yapabileceğini öğren.Alkış elleri emoji

“Kist” kelimesi kulağa ürkütücü gelebilir ama hemen paniğe kapılma. Yumurtalık kistlerinin çoğu zararlı değildir. Yumurtalık kistinin ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığını bu yazıdan öğrenebilirsin.

Yumurtalık kistleri yumurtalıklarda (vücudunun yumurta üreten kısmında), kabarcığa benzer oluşumlardır. Bu kistlerin içi sıvıyla, kanla ya da başka maddelerle dolu olabilir.

Yeşil dikdörtgen

Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır.

Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler. Bazen kistler büyük olabilir ve normal regl döngüsünü bozabilirler. Bu yüzden kızlarda regl gecikebilir ve adet döneminde daha fazla kanama olabilir.

Aklında bulunsun, bazı yumurtalık kistleri daha ciddidir ve tedavi edilmeleri gerekir. Mesela, polikistik over sendromunda (PCOS) oluşan kistler yumurta üretilmesini engellerler. Polikistik over sendromu varsa regl kanamaları da daha yoğun olur. Hatta testosteron seviyesinin de daha yüksek olması sebebiyle suratta ve göğüs bölgesinde tüylenme olabilir. Doktorlar bu sendromu, düzenli kontroller sırasında kolayca tespit edebilirler.

Çoğu yumurtalık kisti hiçbir belirti göstermez. Ancak çatlayan kistler karın bölgesinde şiddetli ağrıya ve mide bulantısına sebep olabilir. Dikkate alınmasın gereken başka bir belirti de düzensiz adet döngüsüdür. Reglin düzensizse sebebini öğrenmek için doktora danışmanı öneririz.

Yumurtalık kistleri nasıl oluşur?

Genç ve aşırı kilolu kadınlar polikistik over sendromuna yakalanma riski taşır. Ama bunun dışında, kadınlarda neden kist oluştuğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Bununla birlikte, aşırı yağlı besinler ve kafein tüketmenin kist oluşumuna ve/veya büyümesine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Yumurtalık kistleri nasıl tedavi edilir?

Kistler mutlaka doktor tarafından muayene edilmelidir. Yumurtalık kistleri genellikle kanser riski taşımazlar ama dikkate alınmaları gerekir. Doktorlar pelvis bölgesini muayene ederek yumurtalıklarında kist olup olmadığını anlayabilirler. Eğer doktorun muayene sonrasında kist olduğundan şüphe ederse senden aşağıdaki testleri yaptırmanı isteyebilir.

  • Ultrason — Üreme organlarının, ses dalgalarının yansıması sonucu elde edilen görüntüsü, herhangi bir kistin tespit edilmesi ve büyüklüğünün ölçülmesi için kullanılır.
  • Laparoskopi: Işıklı bir kamera yardımıyla vücudun içinin doktor tarafından görüntülenmesidir.
  • Kan testi.

Yumurtalık kistleri için pek çok farklı tedavi yolları vardır:

  • Doğum kontrol hapları adet döngüsünü düzenlemeye ve kistlerin küçülmesine yardımcı olur.
  • Beslenme alışkanlığıyla ilgili değişiklikler (aşırı yağ, az miktarda ya da hiç kafein içermeyen bir beslenme rutini) bazen kistlerin küçülmesini sağlayabilir.
  • Egzersiz.
  • Hormon tedavisi uygulanabilir.
  • Büyük kistlerin ameliyatla alınmaları gerekebilir. Nasıl bir operasyon uygulanacağı, kistin teşhis edildiği zamana, büyüklüğüne, kist türüne ve hastanın yaşına göre değişebilir.

Yumurtalık kistini önlemek için ne yapabilirsin?

Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin (kızartmalar, peynir ve yağlı etler gibi) kist oluşumuna katkıda bulunduğu düşünülmekte. Bu tarz yiyeceklerden uzak durmak bazı kadınlar için faydalı olabilir. Doktorlar, kafeinin de bir uyarıcı olarak yumurtalık kistini tetikleyebileceğini düşünmekte. Bu nedenle kahve ve gazoz tüketimini azaltmak kisti önlemene yardımcı olur. Aynı zamanda, doğum kontrol hapları da yumurtalıklarda en sık görülen işlevsel kistlerin oluşmasını engeller.

Söylediğimiz gibi, kistlerin çoğu herkeste görülen, normal kistlerdir. Vücuduna kulak verdiğin sürece ve jinekolojik muayenelerini aksatmadıkça, güçlü ve sağlıklı bir kız olacaksın!

Yumurtalık kisti olan birini tanıyor musun?

-